Fighter Mindset Blogi

Elämäntapa, joka tukee hyvinvointia. Tsekkaa uusimmat kuulumiset.

Unohda osakkeet ja bitcoinit – Tämä sijoituskohde tuottaa parhaat tulokset elämässäsi!

hyvinvointi liikunta Apr 24, 2024
Elämäsi paras sijoitus

Elämäsi paras investointi!

 

Oletko huolehtinut tästä sijoituskohteesta? Tämä tuo takuuvarmasti sinulle mahtavat tulokset sekä lyhyellä, että pitkällä aikavälillä. Tämä sijoituskohde pitäisi löytyä jokaisen portfoliosta.

Haaste on se, että me ei voida ostaa sitä rahalla. Se ei löydy minkään pörssin listoilta, eikä verkkokaupan katalogista. 

Sinun on panostettava rahan sijasta aikaa.

Aikaa itsestäsi huolehtimiseen, fyysiseen aktiivisuuteen eli liikkumiseen.

Miksi tuhlaisin tunnin aikaani liikuntaan, käytän sen mieluummin töihin niin asiat edistyvät paljon enemmän? Ne voivat edistyä lyhyellä aikavälillä, mutta pidemmässä ajanjaksossa kokonaisuus alkaa murentua pala palalta.

Kadotin itse liikkumisen hetkeksi, kun omassa elämässäni tapahtui isoja muutoksia. Kokemus auttoi minua oivaltamaan sen merkityksen jokaiseen elämän osa-alueeseen. 

Pitämällä itsestäsi huolta, pystyt myös tukemaan ja auttamaan muita paremmin. Energisenä olet läsnä oleva läheisille ihmisillesi, kykenet johtamaan paremmin ja olemaan vahvempi osa työyhteisöäsi. 

 

“When you take care of yourself, you’re a better person for others. When you feel good about yourself, you treat others better.”

— Solange Knowles

 

Kerron sinulle tässä artikkelissa erilaisia sijoitusstrategioita liikuntaan huomioiden riskitason ja sijoitushorisontin. 

Tarvitset vahvan sekä hyvinvoivan kehon ja mielen, jotta voit tehdä elämässäsi sinulle tärkeitä muita asioita.

 

Meidän ympärille kehitetyt asiat eivät tue hyvinvointia.

 

Nämä asiat arjessa vaikuttavat dramaattisesti hyvinvointiin:

  • Istuminen (Työ, auto, ym.)

  • Ruudut (älypuhelimet, sosiaalinen media, ym.)

  • Liikkumisen sähköistyminen (sähköpotkulaudat)

  • Kotiinkuljetuspalvelut (ruoka, kaupat)

  • Virtuaalitapaamiset (kokoukset, tapaamiset)

  • Viihdeteknologia (pelit, virtuaalitodellisuus)

 

Älä käsitä väärin. En missään nimessä ole teknologiaa ja sen tuomia hyötyjä vastaan ja miten ne ovat valtavasti helpottaneet monia asioita arjessa.

Kolikon toisella puolella on valtava määrä asioita, mitkä sotkevat yksilön hyvinvointia. Yksilön hyvinvointi vaikuttaa lopulta koko yhteisön ja yhteiskunnan hyvinvointiin.

Ongelman ytimessä on sopiva annoskoko. Viihde ja sosiaalinen media pienissä määrissä olisi hyvä, mutta se varastaa tunteja ja tunteja meidän päivästä. 

Teknologiayhtiöiden ytimessä on saada käyttäjä viettämään mahdollisimman paljon aikaa heidän tarjoamissaan palveluissa. 

Netflixin toimitusjohtaja on sanonut, että nykyisin heidän pahin vihollinen on uni. Jos ihmiset nukkuisivat vähemmän niin he katsoisivat viihdettä enemmän.

Tämä toimintamalli on todella sairas.

Et voi odottaa muutosta, jossa teknologia- sekä someyhtiöt asettaisivat yksilön hyvinvoinnin ensisijaiseksi.

 

Sinun on tehtävä muutos itse. 

 

Muutos alkaa kahdesta asiasta. Ensimmäinen asia on se, että tiedostat tilanteen. Toinen asia on se, että ryhdyt toimiin. 

Epävarmuus estää usein meitä aloittamasta muutosta. Voit lukea epävarmuuden voittamisesta edellisestä artikkelistani.

Teknologiasta ja viihteestä ei tarvitse tietenkään luopua. Löydä sopiva suhde. Vähennä hieman hyvinvointiasi kuluttavia asioita ja tuo tilalle asioita, mitkä vahvistavat sitä.

Liikunnan vaikutukset ovat kiistattomat ja niistä on valtavat määrät erilaisia tutkimuksia.

Isoimpia asioita, mihin liikunta vaikuttaa: 

  • Aivot ja hermosto
    Vireystila kohoaa. Keskittyminen terävöityy.

  • Lihakset ja aineenvaihdunta
    Perusaineenvaihdunta tehostuu. Lihakset voimistuvat ja suorituskyky parantuu.

  • Hengitys- ja verenkiertoelimistö
    Keuhkojen toiminta tehostuu. Sydänlihaksen toiminta parantuu.

  • Luusto ja nivelet
    Liikunta, auttaa vahvistamaan luustoa ja parantaa nivelten liikkuvuutta ja joustavuutta.

  • Mielen hyvinvointi
    Liikunta vapauttaa endorfiineja, jotka ovat luonnollisia mielialan kohottajia. Se auttaa lievittämään stressiä, ahdistusta ja masennusta sekä parantaa unen laatua. 

Lisäksi fyysinen aktiivisuus ennaltaehkäisee, hoitaa ja kuntouttaa monia sairauksia.

 

Liikunnan eri tasoja.

 

Olen henkilökohtaisesti kokenut liikunnan monia erilaisia tasoja.

Nuorena olin kiinnostunut erilaisista liikuntamuodoista. Olen todella kiitollinen vanhemmilleni, että minua ohjattiin ja kannustettiin liikkumaan. Yritän välittää samaan kannustamista myös omille lapsilleni.

Liikunnalliseen elämäntapaan ohjaaminen nuorena on yksi parhaista asioista, mitä voit opettaa lapsellesi.

Jossain vaiheessa aloin kiinnostumaan kilpailemisesta judossa ja halusin selvittää, mihin rahkeeni riittävät. Kilpailin aktiivisesti judossa yli 10 vuotta ja ottelin satoja otteluita ympäri maailmaa. 

Kilpailu-uran jälkeen tapahtuikin iso muutos, kun tyttärelläni todettiin harvinainen geenivirhe nimeltä Rettin oireyhtymä. Se aiheuttaa vaikeaa monivammaisuutta.

Elämä muuttui valtavasti ja hyvinvointini romahti ajan kuluessa. Liikunta katosi kokonaan elämästäni. Voin pahoin ja olin huonossa kunnossa.

Lähdin rakentamaan hyvinvointiani täysin pohjalta ja pienin askelin. Vuosien saatossa pääsin takaisin pinnalle ja samalla myös liikunta tuli jälleen osaksi arkeani. 

Nykyinen liikuntamuotoni painottuu kestävyysurheiluun ja käyn myös perheeni kanssa yhdessä liikkumassa.

Olen kokenut nuoruuden monipuolisen liikkumisen mahdollisuudet.

Olen kokenut suorituskykyyn liittyvän kilpaurheilun tason.

Olen kokenut vaiheen, jossa liikunta katosi elämästäni.

Tällä hetkellä koen vauhdikasta perhearkea, jossa liikunta on vahvasti mukana koko meidän perheellä.

Näiden henkilökohtaisten kokemusten kautta olen ymmärtänyt fyysisen aktiivisuuden valtavan merkityksen elämän jokaiseen osa-alueeseen.

Liikunnan tavoitteet voivat liittyä suorituskykyyn, terveyteen, hyvinvointiin tai ihan vain hauskan pitämiseen. Tärkeää olisi löytää juuri sinulle itsellesi miellyttävä taso. 

 

Löydä oikea rytmi

 

Säännöllinen rytmi on avain pitkäjänteisyyteen.

Mieluummin vähän päivittäin, kuin paljon ja kovalla intensiteetillä kerran pari viikossa. 

Mikä on sinulle sopiva hetki tehdä harjoitus? Aamuisin, iltaisin. Pystytkö liikkumaan kesken työpäivän. Pitämään tiimipalaverin kävellen. 

Suunnittelu auttaa rytmin ja rutiinien löytämisessä. Joskus voit kuitenkin liikkua täysin spontaanisti, ilman suunnitelmaa. Tehdä spurtteja, kun olet koiran kanssa lenkillä. Kokeile lihaskuntoliikkeitä puistossa.

Säädä tehoja tunteen mukaan.

Hanki tarvittaessa valmentaja auttamaan sinua sopivan harjoittelurytmin löytämisessä.

Minulla on triathlonissa valmentaja tällä hetkellä, eikä minun tarvitse stressata harjoitusohjelmaa. Se helpottaa tekemistä arjessa. 

Lasten kanssa liikkuminen tapahtuu ilman mitään suunnitelma. Silloin menen ihan lasten fiiliksen mukaan. 

Uuden rytmin ja rutiinin löytämisessä aloittaminen on aina hankalaa. Älä luovuta aloituksen kompuroinnissa.

Luota siihen, että ensimmäisten viikkojen jälkeen hommat alkaa rullata helpommin.

 

Näkökulma valmennuksesta

 

Olen tehnyt erilaisia valmennustehtäviä jo yli 20 vuoden ajan ja nähnyt monia muutoksia. Olen toiminut junioreiden sekä aikuisten valmennuksessa. Ryhmätunteja ja yksilövalmennusta. Kuntoilijoita ja kilpailijoita. 

Muutos lähtee aina yksilöstä sisältä, ei ikinä ulkopuolisista asioista. Moni ulkoinen asia saattaa tietenkin sytyttää kipinän alkuun, mutta pitkäaikainen muutos tapahtuu sisäisissä asioissa.

Muutos voi alkaa valmentajan kommentista.

Muutos voi alkaa seuraamastasi inspiroivasta henkilöstä somessa.

Muutos voi alkaa lääkärin kommentista.

Muutos voi alkaa ystäväsi kommentista.

Muutos voi alkaa haasteesta, mihin liityit mukaan.

Muutos voi alkaa ympäristöstä.

Ei ole väliä, mistä saat muutoksen alkusysäyksen.

Löydettyäsi muutoksen kipinän, älä päästä sitä karkuun.

Valmennuksissa näen usein muutoskipinän syttyvän, kun tuloksia alkaa syntyä. Harjoitteluun on saatu rytmiä ja kunto on noussut. Uudella painolla on tehty sarja. Uusi tekniikka on opittu.

Kehittymisen kokemus tuo valtavasti voimaa.

Näistä pienistä askelista lähtee välillä käyntiin koko elämän muuttava voima.

Energiaa ja iloa syntyy arkeen. 

Se synnyttää uusia ajatuksia ja energian voimin ihmiset alkavat toteuttamaan omia unelmiansa, mitkä ovat aikaisemmin lojuneet jossain ajatuksien peränurkassa. Niitä ei ole edes uskallettu sanoa ääneen. 

Valmennuksissa näiden muutosten näkeminen on ehdottomasti paras asia. On ehkä mahdollisesti onnistunut pienen sysäyksen antamaan, jonka avulla yksilö on päässyt rakentamaan omia uusia fyysiseen aktiivisuuteen liittyviä tapoja. 

 

Sijoitusvinkit fyysiseen aktiivisuuteen riskitaso ja sijoitushorisontti huomioiden:

 

Riskitason mukaan:

 

Varovainen: Painota yksinkertaisin ratkaisuihin, jotka eivät sido sinua aikaan ja paikkaan. Ulkoilu ja muutama lihaskuntoliike kotona toimii hyvin. Voit harkita jo uusien lenkkikenkien tai takin hankintaa. Niistä saat hyvän kipinän alkuun. Aloita mahdollisimman helpoista valinnoista: esimerkiksi kävely ja ulkoilu ovat hyviä vaihtoehtoja.

 

Maltillinen: Hajauta sijoituksia eri luokkiin tasapainottaen riskiä ja tuottoa. Esimerkiksi jokin liikuntakurssi tai liikunnan käynnistämiseen liittyvä verkkokurssi. Hanki myös lisätietoa kirjoista ja verkosta. Rakenna liikuntarutiineja viikkoon. Käy rohkeasti kokeilemassa eri lajeja, jotta löydät itsellesi sopivan ja innostavan liikuntamuodon. 

 

Kasvava: Painota pitkäjänteisyyteen ja muihin korkeamman tuoton sijoituskohteisiin. Kuten jäsenyys liikuntaseuraan tai muu yhteisö, jossa pääset yhdessä liikkumaan. Yhteisö auttaa sinua pysymään pitkäjänteisenä ja kantaa sinut hankalienkin aikojen yli. 

 

Sijoitushorisontin mukaan:

 

Lyhyt: Sijoita nopeisiin aloituksiin, joilla pyrit sytyttämään kipinän liikuntaan ja löytämään harjoittelurutiinit. Eri lajeista löytyy paljon vaihtoehtoja aloituskursseista. Tai haasta ystäväsi seuraavaksi neljäksi viikoksi liikkumaan kanssasi sovittuina ajankohtina. Sijoittaminen lyhyeen aikaväliin antaa alkusysäyksen terveellisempiin elämäntapoihin.

Keskipitkä: Hajauta sijoituksia tasapainoisesti eri luokkiin kuten voimaan ja kestävyyteen, mikä mahdollistaa tasapainoisen kehityksen. Tavoitteena oman hyvinvointisi vahvistaminen 3-10 vuoden aikavälillä. Huolehdi monipuolisesta harjoittelusta ja rakenna erilaisia rytmityksiä harjoitteluusi.

Pitkä: Pitkän aikavälin sijoittaminen keskittyy ennen kaikkea tapoihin ja rutiineihin, jotka muodostavat perustan liikunnalliselle elämäntavalle. Tämä tarkoittaa sitoutumista säännölliseen liikuntaan ja terveelliseen ravitsemukseen. Jatkuva oppiminen terveydestä ja hyvinvoinnista varmistaa toimintakykysi ja hyvinvointisi säilymisen koko elämän ajan. 

Ole joustava. Esimerkiksi 80/20 säännöllä pystyt toimimaan pitkäjänteisesti. Suurin osa tekemisestä (80 %) vahvistaa hyvinvointiasi niin ei ole väliä, jos välillä (20 %) poikkeat polultasi. Palaa takaisin raiteille kaivamalla esiin juurisyysi omaan hyvinvointiisi.

Yritin tällä sijoitusstrategian näkökulmalla herättää kiinnostuksesi fyysisen aktiivisuuden ylläpitämisestäsi elämässä.

 

Sijoita elämäntapaan

 

Aloittaminen on hankalin osuus. Olen nähnyt todella monen muutoksen alkavan vain siitä, että ilmestyy paikalle.

“The hardest part is over. You showed up.” — Jess Sims

 

Muuta ajattelusi ja liikuntatottumuksesi elämäntavaksi niin kaikki menee vähän kuin itsestään. 

Elämäsi paras investointi on panostaminen fyysiseen aktiivisuuteen ja hyvinvointiin. Tämä sijoitus tuo takuuvarmasti mahtavat tulokset sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. 

Haasteena on kuitenkin se, että tätä sijoituskohdetta ei voi ostaa rahalla. Sen sijaan sinun on investoitava aikaa itsestäsi huolehtimiseen ja fyysiseen aktiivisuuteen.

Minulla on kiire tai minulla ei ole aikaa ovat tekosyitä. Jos hoet näitä syitä itsellesi, oma hyvinvointisi ei ole sinulle riittävän tärkeä prioriteetti.

Voitko ajatella liikunnan olevan osa työtäsi? Se on päivittäinen osa, joka varmistaa kokonaisuuden toimivuuden. Hoidat treenin säännöllisesti, vaikka aina ei huvittaisi. Menethän töihinkin, vaikka joka päivä ei huvita mennä.

Mieti, mikä vaikutus omalla hyvinvoinnillasi on läheisiin ihmisiin, perheeseen ja työympäristöön.

Yhteiskunnan nopeasti kehittyvä teknologinen ympäristö sekä modernin elämäntyylin mukanaan tuomat mukavuudet tekevät fyysisen aktiivisuuden laiminlyönnistä helppoa. 

Istumatyö, älypuhelimet, ruudut, kotiinkuljetuspalvelut ja virtuaalitapaamiset ovat arkipäivän elementtejä, jotka vähentävät liikkumista huomattavasti. On tärkeää tiedostaa, että nämä tekijät vaikuttavat dramaattisesti hyvinvointiisi.

Liikunnan merkitys fyysiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnille on kiistaton. Säännöllinen liikunta parantaa vireystilaa, keskittymiskykyä, lihaskuntoa, sydämen ja keuhkojen toimintaa sekä mielialaa. 

Lisäksi fyysinen aktiivisuus ennaltaehkäisee, hoitaa ja kuntouttaa monia sairauksia. Liikuntaa voi harjoittaa monella eri tasolla, ja sen tavoitteet voivat liittyä suorituskykyyn, terveyteen tai yksinkertaisesti hauskanpitoon.

Henkilökohtaisesti investoin fyysiseen harjoitteluun, sillä se tuo minulle hyvää oloa. 

Harjoittelun kautta kasvan myös henkisesti ja opin ylittämään haasteita.

Vanhemmuus vaatii paljon energiaa ja jaksamista. Haluan olla esimerkkinä lapsilleni sekä liikkua heidän kanssaan myös yhdessä.

Yrittäjänä tarvitsen terävää mieltä ja energiaa, jotta voin ratkaista eteen tulevia haasteita.

On tärkeää, että löydät itsellesi sopivan tason ja otat liikunnan osaksi elämääsi.

Investointi omaan hyvinvointiin on pitkäaikainen prosessi, joka vaatii säännöllistä panostusta ja omistautumista. 

Muutokset eivät tapahdu hetkessä, mutta pienillä askelilla ja pysyvillä muutoksilla vahvistat terveyttäsi ja hyvinvointiasi niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä.

Pidä asiat yksinkertaisena. Se mikä toimii oikeasti sinulla, on paras ratkaisu. Pitkäkestoisesti.

 

Kiitos lukemisesta,
Tomi

FIGHTER MINDSET UUTISKIRJE

Liity mukaan Fighter Mindset sisäpiiriin.

Liity mukaan maksuttoman uutiskirjeeni tilaajaksi ja pysyt kartalla kaikista uusista julkaisuista, tapahtumista ja jakamistani vinkeistä energisempään arkeen!

*Tietosi ovat turvassa ja voit lopettaa viikkokirjeen tilaamisen milloin tahansa.